× Főoldal 1% Adományozás Kapcsolat

Máltai
Mentőszolgálat

A mentés és az önkéntesség fogalmai több mint negyedszázada összefonódtak a Szeretetszolgálatnál. A másik emberért végzett munka etikai kódexe rögzíti, hogy a szolgálat tagjai minden erejükkel és tudásukkal segítik a bajba jutottakat, a sérült emberhez tisztelettel fordulnak, munkájukért hálát nem várnak, és semmiféle juttatást nem fogadnak el.

Az M28-as hívójelű rohamkocsi Budán, a Batthyány téren állomásozik, amikor az Országos Mentőszolgálat ügyeletese riasztja, innen indul a helyszínre. Az autóhoz egyedülálló módon százhúsz fős személyzet tartozik. A kocsi oldalán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat neve olvasható, a mentőn dolgozó orvos, az ápoló, a szekundáns és a gépkocsivezető kivétel nélkül önkéntes. A Máltai Mentőszolgálatnál mindenki az.

A mentés és az önkéntesség fogalmai több mint negyedszázada összefonódtak a Szeretetszolgálatnál. A másik emberért végzett munka etikai kódexe rögzíti, hogy a szolgálat tagjai minden erejükkel és tudásukkal segítik a bajba jutottakat, a sérült emberhez tisztelettel fordulnak, munkájukért hálát nem várnak, és semmiféle juttatást nem fogadnak el.

A máltai szervezet orvosai még a délszláv válság idején külföldi adományként kapták az első mentőautót, melyről később kiderült, hogy az ország legjobban felszerelt rohamkocsija. Vétek lett volna másra használni. 2015-ben több ezer jószándékú ember adományából új rohamkocsit vásároltunk, amely Magyarországon egyedülálló módon nem kisteherautóból lett átalakítva, hanem kifejezetten mentőautónak készült. A Máltai Mentőszolgálat rohammentője az első hazánkban, amelyen ultrahang készülék is található.

A Máltai Mentőszolgálat eleinte orvosokból és egészségügyi szakdolgozókból állt, akik idejüket és tudásukat arra ajánlották fel, hogy hivatásukat civil segítőként is gyakorolják. Utóbb a kör kibővült, és a mentőn megjelentek egyetemi hallgatók, papok, pszichológusok, tanárok is. Ők a máltai szervezet saját tanfolyamát elvégezve szerezték meg a szükséges tudást, és kemény vizsgák után segédápolóként kezdték mentős pályafutásukat. Azóta civil életükben személyes példájukkal is hirdetik a Szeretetszolgálat üzenetét, mely szerint, szükséghelyzetben nem csak a mentősök, de minden felelős ember segítséget nyújt a másik embernek. Megfelelő felkészültséggel, ha kell, akár az életét is megmentheti. A szolgálat senkitől nem kap pénzt munkájáért, ezt a máltai mentősök úgy mondják: jutalmuk a megmentett élet.

A Máltai Mentőszolgálat az Országos Mentőszolgálat kötelékében évente 1500 riasztást kap és közel százezer beteget lát el, emellett betegszállítást végez, rendezvények helyszínein mozgóőrséget lát el és gyakran szervez szakmai képzéseket. Elsősegély tanfolyamának köszönhetően ezrek sajátították el az újraélesztés és életmentés alap fogásait.

2017-ben egyedülálló mobiltelefonos applikációt fejlesztett és adott ki a Szeretetszolgálat és az Országos Mentőszolgálat. A Szív City alkalmazás lényege, hogy ha valaki rosszul lesz az utcán, a mentők riasztása után az eset ötszáz méteres körzetében tartózkodó felhasználóknak is értesítést küld. Az oda érkező laikus életmentők így elkezdhetik az újraélesztést a mentők kiérkezéséig. Egy hirtelen szívleállás túlélési esélye azonnali segítség nélkül tíz százalék alatti, de ha valaki megkezdi az újraélesztést a szakszerű segítség megérkezéséig, akkor a túlélés aránya négyszer-ötször magasabb.

 

A Máltai Szeretetszolgálat azt vallja, hogy a mozgáskorlátozott és fogyatékkal élő embereknek nem sajnálatra van szükségük, hanem elfogadásra. Ennek érdekében olyan rendezvényeket szervez, melyek szokatlan módon segítik a fogyatékkal élő emberek beilleszkedését.

Tovább

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vallja, hogy a gyerekek ügye nem lehet másodlagos, ebben nem lehet kompromisszumot kötni. Nem határozhatja meg a sorsukat az, hogy hová születtek. A gyermekeknek mindenhol joguk van az egészséghez ugyanúgy, mint a felhőtlen játék öröméhez.

Tovább